Udruženje za razvoj i podršku planinarstva i sportskog turizma „Vedro“ već dugo godina promoviše aktivan i zdrav način života, a dokaz tomu su brojne organizovane aktivnosti, posjećene planine i vrijeme provedeno u prirodi. Iz ovog Udruženja je proizašlo i realizirano mnogo uspješnih projekata, a jedan novi je na pomolu. S obzirom da se timovi Udruženja bave i rekreativnim trčanjem, i da su uvidjeli da isto i nije baš razvijeno u Zenici, odlučili smo pokrenuti novu sekciju posvećenu upravo rekreativnom trčanju, sa ciljem razvoja i promocije istog, prvenstveno u našem gradu ali i šire. Već smo dvije godine zaredom uspješno obilježili Svjetski dan trčanja u Zenici – Global running day, namjeravamo nastaviti sa obilježavanjem istog ali i organizovati i druge aktivnosti vezane za trčanje.

Trčanje

Ljubitelja trčanja u Zenici je oduvjek bilo, gdje postoje atletski klubovi iz kojih su proizašli veliki talenti, kao što je naš najbolji trenutni bh atletičar Amel Tuka, zatim Abedin Mujezinović, Kanita Bilić, Dejan Mileusnić, te mnogi drugi. Međutim, za razliku od profesionalnog trčanja, rekreativno trčanje nije u tolikoj mjeri razvijeno i nema podršku, iako želje za takvo nešto itekako ima. Tako je i nastala grupa ljubitelja trčanja – Zenica trči. Sve je krenulo od male grupe prijatelja koji su odlučili svoje slobodno vrijeme koristiti u aktivnom druženju. Neki su imali više, neki manje iskustva, ali svi snažnu volju da uživaju u ovoj aktivnosti, da pomažu jedni druge savjetima, iskustvima, a što je najvažnije motivacijom i podrškom. Zajedno smo brzo napredovali i razvijali se, a krug trkača je lagano rastao. Javila se želja da svojim primjerom pokažemo drugima koliko je trčanje korisno, zdravo i zabavno.

Ono itekako podstiče hormon sreće što izaziva pozitivnu ovisnost, koju želimo da prenesemo i na vas. Dobro ste došli u naš krug, a mi vam garantujemo da ćete uživati u našim zajedničkim aktivnim druženjima i ubrzo osjetiti sve koristi trčanja. Pokrenite se i pokrenite nekoga!

Zašto trčati?

Koristi trčanja su mnogobrojne: sprječavaju se razne bolesti, jer se njime poboljšava kardiorespiratorni kapacitet, smanjuje se rizik od srčanog udara, sprječava se razvoj pretilosti, dijabetesa tipa 2 i visokog krvnog tlaka, trčanje poboljšava gustoću kostiju što sprječava osteoporozu u kasnijoj životnoj dobi, i mnoge druge. Tokom ove tjelesne aktivnosti luči se hormon sreće pa se nakon trčanja čovjek zbog povećane razine endorfina osjeća dobro i opušteno. Pozitivne tjelesne promjene koje se događaju usljed redovitog trčanja utiču i na poboljšanje kvaliteta sna, raspoloženja, koncentracije, smanjenje tjeskobe i stresa, zadovoljstvo pojedinca samim sobom i povećanje samopouzdanja.

Ono je i sredstvo zadovoljavanja osnovnih bioloških potreba čovjeka za kretanjem. Visoki stepen tehnološke razvijenosti čovječanstva pretvorio nas je u “društvo sjedača” – sjedimo na poslu, sjedimo u autu, sjedimo ispred TV-a, a trčanje je svakako jedna od najboljih aktivnosti koja vaše tijelo vraća u aktivan život. Da li je potrebno još razloga zašto se pokrenutu? Svi patike na noge, pridružite nam se na startu i zajedno gradimo zdravije i aktivnije društvo.

trčanje

Cilj

Cilj nam je pokrenuti što veći broj sugrađana i pokazati im da to mogu svi bez obzira na godine, te promovisati rekreativno trčanje i zdravi način života u lokalnoj zajednici jer je to jedna od najučinkovitijih, najekonomičnijih i najjednostavnijih tjelesnih aktivnosti koja je dostupna cijeloj populaciji. Također, cilj nam je razvijati i turizam u našem gradu te i na ovaj način dokazati kako je Zenica sportski centar Bosne i Hercegovine.

Sekcija ZenicaTrči u svojim planovima gradit će slijedeće :

  1. Razvoj svijesti o rekreativnom trčanju u Zenici, a i šire;
  2. Organizovati građanske utrke;
  3. Objavljivati članke i novosti vezane za trčanje u Bosni i Hercegovini;
  4. Objavljivati edukativni sadržaj o rekreativnom trčanju;
  5. Pomoći svim rekreativnim trkačima i podržati ih u njihovoj aktivnosti;
  6. Razvijati zajednicu rekreativnih trkača koji će imati svoj pravilnik, sistem i način funkcionisanja i
  7. Pisati projekte vezane za razvoj rekreativnog trčanja itd….

Ako ste zainteresovani za trčanje, volite trčati ili se želite pokrenuti ili pronači trkačke partnere, podršku i motivaciju svakako vam preporučujemo službenu facebook stranicu  – ZenicaTrči facebook stranica.

Također tu je i web stranica posvećena rekreativnom trčanju, novostima vezanim za aktivnosti grupe a i novostima o događajima i projektima koji se planiraju raditi. Također, preko web stranice se upoznajte i sa timom koji radi na razvoju sekcije, te kojem se možete obratiti u slučaju da se odlučite za rekreativno trčanje.

VEDRO !!!!!

Facebook stranica

Zenica Trči

Prijatelji

Sa Facebook-a

Comments Box SVG iconsUsed for the like, share, comment, and reaction icons

Kao što smo i obećali, sa vama dijelimo iskustvo našeg Zahira sa 23. Splitskog polumaratona, kojem čestitamo na ostvarenom pb na polumaratonu 💪

"Danima trema pred polazak. Zapravo, ne znam da li je više trema ili uzbuđenje? Stvari spakovane dva dana ranije, za sve vremenske prilike i neprilike, jer kažu da se sa Splitom nikada ne zna.
U subotu 25.02., rano ujutro, krećemo za Split. A uzbuđenje raste. Iz Zenice krećemo sa divnom ekipom. Edinom i Eminom Imamović, njihovom Nahlom i Hamijom i Edinom Vehabović. Pratili smo ih u autu iza. Zajedničko kahvenisanje u pauzi od puta svelo se na priču o trčanju. A o čemu će drugo trkači. Dogovorili smo odmah preuzimanje startnih paketa. Predvođeni Edinom, ni to nam nije bio problem.
Divna organizacija za preuzimanje startnih paketa u dvorani Gripa. I jos divniji susreti sa trkačima. Edo nas dovodi i pred sami apartman, koji smo tri mjeseca ranije rezervisali, te po ko zna koji put pokazuje svoju veličinu, pa mu se od srca i zahvaljujem. Slijedi odmor, šetanje rivom po kiši, istraživanje Splita, te pravilna ishrana i hidratacija, prema savjetima mog druga i velikog motivatora Ade. Ako je, pored moje porodice, neko vjerovao da mogu istrčati ispod 1:50, to je bio on. Veliki čovjek, trkač, drug i motivator.
I svanula je i nedjelja! Napolju lije k'o iz kabla. "Bože, samo da stane do starta" pomislih.
Idemo do starta, ali kiša i dalje pada. A ja, ja imam toliku tremu... kao nikada do sada. Par sekundi prije odbrojavanja prestade da pada i kiša. Zapravo rominja, ali samo da ne pljušti.
U Splitu smo bili raspoređeni po startnim zonama. Moja je zona B. Malo se zagrijavam prije starta, jer zbog kiše nije mi se dalo više. Počinje odbrojavanje 5,4,3,2,1....uhhh... krećemo! Srce mi lupa k'o ludo. A noge bi da polete, ali nećeš. Tempiram trčanje, doziram, čuvam snagu. Taman kada sam počeo uživati u krajoliku Splita puhne takva bura, kakvu u životu nisam osjetio. Molim Boga da puše s leđa da me nosi naprijed😂😂
Ali sa svakom promjenom našeg smjera, ona nemilosrdno puše u svom pravcu i tjera po svom. A hladno... U jednom dijelu, umalo me i ne obori. I tako, boreći sa burom, a najviše sam sa sobom, dođoh i do cilja. Kada sam ugledao rezultat nisam mogao da vjerujem. 1:47:32. Moj lični rekord polumaratona.
Je li bilo teško? Pa sada vidim da i nije... ako imate podršku porodice i drugara, kojima se neizmjerno od srca zahvaljujem."💪💚

Hvala ti Zahire što si sa nama podijelio svoje iskustvo, i možda nekog motivisao da prijavi i istrči polumaraton. Želimo ti brze i lake noge na svim narednim utrkama i još mnogo pb-ova.
... Vidi višeVidi manje

04.03.2023.
Kao što smo i obećali, sa vama dijelimo iskustvo našeg Zahira sa 23. Splitskog polumaratona, kojem čestitamo na ostvarenom pb na polumaratonu 💪 Danima trema pred polazak. Zapravo, ne znam da li je više trema ili uzbuđenje? Stvari spakovane dva dana ranije, za sve vremenske prilike i neprilike, jer kažu da se sa Splitom nikada ne zna. U subotu 25.02., rano ujutro, krećemo za Split. A uzbuđenje raste. Iz Zenice krećemo sa divnom ekipom. Edinom i Eminom Imamović, njihovom Nahlom i Hamijom i Edinom Vehabović. Pratili smo ih u autu iza. Zajedničko kahvenisanje u pauzi od puta svelo se na priču o trčanju. A o čemu će drugo trkači. Dogovorili smo odmah preuzimanje startnih paketa. Predvođeni Edinom, ni to nam nije bio problem. Divna organizacija za preuzimanje startnih paketa u dvorani Gripa. I jos divniji susreti sa trkačima. Edo nas dovodi i pred sami apartman, koji smo tri mjeseca ranije rezervisali, te po ko zna koji put pokazuje svoju veličinu, pa mu se od srca i zahvaljujem. Slijedi odmor, šetanje rivom po kiši, istraživanje Splita, te pravilna ishrana i hidratacija, prema savjetima mog druga i velikog motivatora Ade. Ako je, pored moje porodice, neko vjerovao da mogu istrčati ispod 1:50, to je bio on. Veliki čovjek, trkač, drug i motivator. I svanula je i nedjelja! Napolju lije ko iz kabla. Bože, samo da stane do starta pomislih. Idemo do starta, ali kiša i dalje pada. A ja, ja imam toliku tremu... kao nikada do sada. Par sekundi prije odbrojavanja prestade da pada i kiša. Zapravo rominja, ali samo da ne pljušti. U Splitu smo bili raspoređeni po startnim zonama. Moja je zona B. Malo se zagrijavam prije starta, jer zbog kiše nije mi se dalo više. Počinje odbrojavanje 5,4,3,2,1....uhhh... krećemo! Srce mi lupa ko ludo. A noge bi da polete, ali nećeš. Tempiram trčanje, doziram, čuvam snagu. Taman kada sam počeo uživati u krajoliku Splita puhne takva bura, kakvu u životu nisam osjetio. Molim Boga da puše s leđa da me nosi naprijed😂😂 Ali sa svakom promjenom našeg smjera, ona nemilosrdno puše u svom pravcu i tjera po svom. A hladno... U jednom dijelu, umalo me i ne obori. I tako, boreći sa burom, a najviše sam sa sobom, dođoh i do cilja. Kada sam ugledao rezultat nisam mogao da vjerujem. 1:47:32. Moj lični rekord polumaratona. Je li bilo teško? Pa sada vidim da i nije... ako imate podršku porodice i drugara, kojima se neizmjerno od srca zahvaljujem.💪💚 Hvala ti Zahire što si sa nama podijelio svoje iskustvo, i možda nekog motivisao da prijavi i istrči polumaraton. Želimo ti brze i lake noge na svim narednim utrkama i još mnogo pb-ova.

Comment on Facebook

Divna priča. Puna emocija, a kako i ne bi kad je voljena osoba tema. Čestitam Zahiru i Vama,Alma i nadam se da nas čeka još ljepših priča i puno polumaratona. Na kiši ili suncu,svejedno. Glavne uloge pripadaju vama. 💖💙❤️👏👏👏

Iskrene cestitke za Zahir Kadric , a naravno i za nasu Alma Kadrić , koja je tu uz njega i daje mu neizmjernu podrsku.💞 Divna i emotivna prica, divni ljudi, ponos Zenice, ...💪🏃‍♂️👏👍🏆

Čestitam sretno dalje u radu i u životu uzivajte emitivno Sveje vrjetno rada i truda BRAVO

Bravo ❤️💪👏

Aferim momcino

Čestitke!

Zahir Kadric 💪

View more comments

▪︎ Zeničani na 23. Split Marathonu ▪︎

Februar je, u trkačkom svijetu, nekako uvijek u znaku Splita, Splitskog polumaratona i maratona, utrke koju je svaki trkač barem jednom trčao.

Zeničku zastavu ove godine ponijeli su naši Imamovići Edo i Emina, zajedno s Hamijom Vehabović na utrci od 5km, Zahir Kadrić, Nermin Smajić, Jasmin Čabaravdić, Ernad Bešlagić i Samir Fetić na polumaratonu, koji su pokorili Marjan i istrčali svoja željela i planirana vremena. Zrnići, Erna i Siniša su ove godine trčali maratonsku štafetu.

U narednom postu vam donosimo iskustvo našeg Zahira. Ukoliko i vi želite da podijelite svoje iskustvo iz Splita ili sa neke druge utrke, slobodno nam pišite.🏃‍♂️

Organizatorskom timu na čelu sa Kristijan Sindikom čestitamo fascinantni broj 23, sa željama da ova prelijepa sportska priča bude vječna. ❤

* Ukoliko smo izostavili navesti nekoga, javite nam i rado ćemo dopisati.

#zenicatrčki
#splitpolumaraton
... Vidi višeVidi manje

04.03.2023.
▪︎ Zeničani na 23. Split Marathonu ▪︎ Februar je, u trkačkom svijetu, nekako uvijek u znaku Splita, Splitskog polumaratona i maratona, utrke koju je svaki trkač barem jednom trčao. Zeničku zastavu ove godine ponijeli su naši Imamovići Edo i Emina, zajedno s Hamijom Vehabović na utrci od 5km, Zahir Kadrić, Nermin Smajić, Jasmin Čabaravdić, Ernad Bešlagić i Samir Fetić na polumaratonu, koji su pokorili Marjan i istrčali svoja željela i planirana vremena. Zrnići, Erna i Siniša su ove godine trčali maratonsku štafetu. U narednom postu vam donosimo iskustvo našeg Zahira. Ukoliko i vi želite da podijelite svoje iskustvo iz Splita ili sa neke druge utrke, slobodno nam pišite.🏃‍♂️ Organizatorskom timu na čelu sa Kristijan Sindikom čestitamo fascinantni broj 23, sa željama da ova prelijepa sportska priča bude vječna. ❤ * Ukoliko smo izostavili navesti nekoga, javite nam i rado ćemo dopisati. #zenicatrčki #splitpolumaraton

Comment on Facebook

Jos jedna promotivna fotka 🙂 Zenica Trči Vedro

Ma bravo 👏👏👏💖

Učitaj više

Zenica Trči

zenica trči logo

Newsletter

Brzi kontakt

Javite nam se:
zenicatrci@vedro.ba
info@zenicatrci.com

UG VEDRO, Sekcija Zenica Trči
Jalijski put 5 (Centar za Mlade)
72000 Zenica
Bosna i Hercegovina

Copyrights Zenica Trči 2023