[google-translator]

Poražavajući statistički podaci o zdarvstvenom stanju stanovništva su bili dovoljno dobar razlog da Udruženje za razvoj i podršku planinarstva i sportskog turizma „Vedro“ iz  Zenice svoje djelovanje proširi i na promociju rekreativnog trčanja, kako bi aktivirale osobe koje možda ne vole planinarenje ali će se aktivirati u trčanju. Drugi razlog za to je nastojanje da se Grad Zenica promoviše kao centar sportskih dešavanja. Grad Zenica je smješten u samom centru Bosne i Hercegovine, u dolini koju formira rijeka Bosna, u svom gornjem toku. Turistički ali i planinski potencijal grada Zenice dozvoljava organizaciju i veliku ponudu koja nije u potpunosti iskorištena.

Iskustvo iz dugogodišnjeg rada Udruženja „Vedro“ govori da su građani Zenice motivisani i zainteresovani za učešće u različitim fizičkim aktivnostima koje Udruženje organizuje. Sa ciljem povećanja aktivnosti kojima bi se građani priključili, članovi Udruženja, grupa mladih entuzijasta i zaljubljenika u rekreativno trčanje, su došli na ideju da bi mogli organizovati uličnu utrku 1. “ZENIČKI NOĆNI CENER“ 14.04.2018. godine, koja se trčala glavnim Trgom Zenice, sa starom/ciljem ispred Sberbanke.

Kako bi se ideja prve utrke sprovela u djelo, u okviru Udruženja „Vedro“ početkom 2017. godine je pokrenuta Sekcija pod nazivom Zenica trči. Sve je počelo sa pokretanjem facebook grupe (u daljnjem tekstu: fb grupa) pod istoimenim nazivom „Zenica trči“, koju je pokrenula grupa mladih rekreativnih trkača, koji su željeli da omasove rekreativno trčanje u Zenici, da ohrabre one koji ne mogu sami da se pokrenu i krenu sa trčanjem, te da međusobno dijele iskustva vezana za trčanje. Od pokretanja fb grupe kada je brojala 273 istomišljenika do danas ta grupa broji 1550 istomišljenika, kako iz Zenice, tako i šire. To je jedan od pokazatelja koliko se u tom periodu probudila svijest zeničana o zdravom načinu života.

Iako se čini da 1550 članova, koliko je tada brojala fb grupa Zenica trči, predstavlja velik broj, ako se uzme ukupan broj stanovništva Zenice 130.000 to je opet jako mali broj aktivnih ljudi. Ako opet pogledamo druge gradove kao što su Tuzla, Sarajevo, Banja Luka, Mostar taj broj je mnogo veći, utrke koje organizuju okupljaju velik broj ljudi, kako iz njhovih tako i iz ostalih gradova i država. Ne smatramo da je razlog tome što je stanovništvo Zenice neaktivno, nego to što se stanovništvu ne pruža mogućnost da trči u svome Gradu, a zbog ekonomske situacije možda nisu u mogućnosti da idu na utrke u druge gradove.

S tim u vezi, Udruženje „Vedro“ želi prije svega da promoviše rekreativno trčanje kao najzdraviji sport koji doprinosi smanjenju rizika od kardiovaskularnih bolesti, produžavanju životnog vijeka, smanjenju razine šećera u krvi, te smanjenju stresa, anksioznosti i poremećaja koje oni izazivaju.

Event je pušten odnosno prijave su otvorene dana 18.02.2018. godine, a zatvorene su 10.04.2018. godine u 23:30h kada je prijavljen 500-ti trkač. Iako je utrka bila limitirana na 500 trkača, Projektni tim je bio iznenađen da je taj broj zaista došao do 500, s obzirom da je ovo prva utrka koju organizuje Vedro i Zenica trči, te s obzirom da je to prva utrka u Zenici ovakog tipa. Za nepuna 2 mjeseca prijava dosegnut je broj od 500 prijava što je već tada slutilo na dobro.

S obzirom da su se pored trkača iz Bosne i Hercegovine prijavili i trkači iz Hrvatske,  Srbije, Crne Gore, Slovenije, Irske, Turske, utrka je poprimila međunarodni karakter što je utrku podiglo na viši nivo.

Prva četiri mjesta u ženskoj kategoriji:

  1. Ana Subotić (0:38:55)
  2. Biljana Cvijanović (0:38:58)
  3. Amela Toržić (0:41:30)
  4. Alma Hrnjić (0:41:59)

 

Prva četiri mjesta u muškoj kategoriji:

  1. Srđan Samarđić (0:32:21)
  2. Stefan Čuković (0:32:41)
  3. Alija Imamović (0:33:46)
  4. Zaim Šuman (0:35:26)

 

S obzirom da je cilj Projekta „Zenički Noćni Cener“ promocija rekreativnog trčanja i zdravog načina života, posebno kod djece, a kako smo pronašli sponzora sa istim ciljevima odlučili smo i naše mališane uključiti u svijet rekreativnog trčanja i organizovati besplatnu utrku samo za njih, pa je tako prije utrke na 10km, organizovana simbolična dječija utrka na 500m pod nazivom „Zenički noćni petak“, gdje je od planiranih 100 učešće uzelo 300 mališana.

Ostali rezultati:

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [215.82 KB]

Facebook stranica

Zenica Trči

Prijatelji

Sa Facebook-a

Comments Box SVG iconsUsed for the like, share, comment, and reaction icons

Kao što smo i obećali, sa vama dijelimo iskustvo našeg Zahira sa 23. Splitskog polumaratona, kojem čestitamo na ostvarenom pb na polumaratonu 💪

"Danima trema pred polazak. Zapravo, ne znam da li je više trema ili uzbuđenje? Stvari spakovane dva dana ranije, za sve vremenske prilike i neprilike, jer kažu da se sa Splitom nikada ne zna.
U subotu 25.02., rano ujutro, krećemo za Split. A uzbuđenje raste. Iz Zenice krećemo sa divnom ekipom. Edinom i Eminom Imamović, njihovom Nahlom i Hamijom i Edinom Vehabović. Pratili smo ih u autu iza. Zajedničko kahvenisanje u pauzi od puta svelo se na priču o trčanju. A o čemu će drugo trkači. Dogovorili smo odmah preuzimanje startnih paketa. Predvođeni Edinom, ni to nam nije bio problem.
Divna organizacija za preuzimanje startnih paketa u dvorani Gripa. I jos divniji susreti sa trkačima. Edo nas dovodi i pred sami apartman, koji smo tri mjeseca ranije rezervisali, te po ko zna koji put pokazuje svoju veličinu, pa mu se od srca i zahvaljujem. Slijedi odmor, šetanje rivom po kiši, istraživanje Splita, te pravilna ishrana i hidratacija, prema savjetima mog druga i velikog motivatora Ade. Ako je, pored moje porodice, neko vjerovao da mogu istrčati ispod 1:50, to je bio on. Veliki čovjek, trkač, drug i motivator.
I svanula je i nedjelja! Napolju lije k'o iz kabla. "Bože, samo da stane do starta" pomislih.
Idemo do starta, ali kiša i dalje pada. A ja, ja imam toliku tremu... kao nikada do sada. Par sekundi prije odbrojavanja prestade da pada i kiša. Zapravo rominja, ali samo da ne pljušti.
U Splitu smo bili raspoređeni po startnim zonama. Moja je zona B. Malo se zagrijavam prije starta, jer zbog kiše nije mi se dalo više. Počinje odbrojavanje 5,4,3,2,1....uhhh... krećemo! Srce mi lupa k'o ludo. A noge bi da polete, ali nećeš. Tempiram trčanje, doziram, čuvam snagu. Taman kada sam počeo uživati u krajoliku Splita puhne takva bura, kakvu u životu nisam osjetio. Molim Boga da puše s leđa da me nosi naprijed😂😂
Ali sa svakom promjenom našeg smjera, ona nemilosrdno puše u svom pravcu i tjera po svom. A hladno... U jednom dijelu, umalo me i ne obori. I tako, boreći sa burom, a najviše sam sa sobom, dođoh i do cilja. Kada sam ugledao rezultat nisam mogao da vjerujem. 1:47:32. Moj lični rekord polumaratona.
Je li bilo teško? Pa sada vidim da i nije... ako imate podršku porodice i drugara, kojima se neizmjerno od srca zahvaljujem."💪💚

Hvala ti Zahire što si sa nama podijelio svoje iskustvo, i možda nekog motivisao da prijavi i istrči polumaraton. Želimo ti brze i lake noge na svim narednim utrkama i još mnogo pb-ova.
... Vidi višeVidi manje

04.03.2023.
Kao što smo i obećali, sa vama dijelimo iskustvo našeg Zahira sa 23. Splitskog polumaratona, kojem čestitamo na ostvarenom pb na polumaratonu 💪 Danima trema pred polazak. Zapravo, ne znam da li je više trema ili uzbuđenje? Stvari spakovane dva dana ranije, za sve vremenske prilike i neprilike, jer kažu da se sa Splitom nikada ne zna. U subotu 25.02., rano ujutro, krećemo za Split. A uzbuđenje raste. Iz Zenice krećemo sa divnom ekipom. Edinom i Eminom Imamović, njihovom Nahlom i Hamijom i Edinom Vehabović. Pratili smo ih u autu iza. Zajedničko kahvenisanje u pauzi od puta svelo se na priču o trčanju. A o čemu će drugo trkači. Dogovorili smo odmah preuzimanje startnih paketa. Predvođeni Edinom, ni to nam nije bio problem. Divna organizacija za preuzimanje startnih paketa u dvorani Gripa. I jos divniji susreti sa trkačima. Edo nas dovodi i pred sami apartman, koji smo tri mjeseca ranije rezervisali, te po ko zna koji put pokazuje svoju veličinu, pa mu se od srca i zahvaljujem. Slijedi odmor, šetanje rivom po kiši, istraživanje Splita, te pravilna ishrana i hidratacija, prema savjetima mog druga i velikog motivatora Ade. Ako je, pored moje porodice, neko vjerovao da mogu istrčati ispod 1:50, to je bio on. Veliki čovjek, trkač, drug i motivator. I svanula je i nedjelja! Napolju lije ko iz kabla. Bože, samo da stane do starta pomislih. Idemo do starta, ali kiša i dalje pada. A ja, ja imam toliku tremu... kao nikada do sada. Par sekundi prije odbrojavanja prestade da pada i kiša. Zapravo rominja, ali samo da ne pljušti. U Splitu smo bili raspoređeni po startnim zonama. Moja je zona B. Malo se zagrijavam prije starta, jer zbog kiše nije mi se dalo više. Počinje odbrojavanje 5,4,3,2,1....uhhh... krećemo! Srce mi lupa ko ludo. A noge bi da polete, ali nećeš. Tempiram trčanje, doziram, čuvam snagu. Taman kada sam počeo uživati u krajoliku Splita puhne takva bura, kakvu u životu nisam osjetio. Molim Boga da puše s leđa da me nosi naprijed😂😂 Ali sa svakom promjenom našeg smjera, ona nemilosrdno puše u svom pravcu i tjera po svom. A hladno... U jednom dijelu, umalo me i ne obori. I tako, boreći sa burom, a najviše sam sa sobom, dođoh i do cilja. Kada sam ugledao rezultat nisam mogao da vjerujem. 1:47:32. Moj lični rekord polumaratona. Je li bilo teško? Pa sada vidim da i nije... ako imate podršku porodice i drugara, kojima se neizmjerno od srca zahvaljujem.💪💚 Hvala ti Zahire što si sa nama podijelio svoje iskustvo, i možda nekog motivisao da prijavi i istrči polumaraton. Želimo ti brze i lake noge na svim narednim utrkama i još mnogo pb-ova.

Comment on Facebook

Divna priča. Puna emocija, a kako i ne bi kad je voljena osoba tema. Čestitam Zahiru i Vama,Alma i nadam se da nas čeka još ljepših priča i puno polumaratona. Na kiši ili suncu,svejedno. Glavne uloge pripadaju vama. 💖💙❤️👏👏👏

Iskrene cestitke za Zahir Kadric , a naravno i za nasu Alma Kadrić , koja je tu uz njega i daje mu neizmjernu podrsku.💞 Divna i emotivna prica, divni ljudi, ponos Zenice, ...💪🏃‍♂️👏👍🏆

Čestitam sretno dalje u radu i u životu uzivajte emitivno Sveje vrjetno rada i truda BRAVO

Bravo ❤️💪👏

Aferim momcino

Čestitke!

Zahir Kadric 💪

View more comments

▪︎ Zeničani na 23. Split Marathonu ▪︎

Februar je, u trkačkom svijetu, nekako uvijek u znaku Splita, Splitskog polumaratona i maratona, utrke koju je svaki trkač barem jednom trčao.

Zeničku zastavu ove godine ponijeli su naši Imamovići Edo i Emina, zajedno s Hamijom Vehabović na utrci od 5km, Zahir Kadrić, Nermin Smajić, Jasmin Čabaravdić, Ernad Bešlagić i Samir Fetić na polumaratonu, koji su pokorili Marjan i istrčali svoja željela i planirana vremena. Zrnići, Erna i Siniša su ove godine trčali maratonsku štafetu.

U narednom postu vam donosimo iskustvo našeg Zahira. Ukoliko i vi želite da podijelite svoje iskustvo iz Splita ili sa neke druge utrke, slobodno nam pišite.🏃‍♂️

Organizatorskom timu na čelu sa Kristijan Sindikom čestitamo fascinantni broj 23, sa željama da ova prelijepa sportska priča bude vječna. ❤

* Ukoliko smo izostavili navesti nekoga, javite nam i rado ćemo dopisati.

#zenicatrčki
#splitpolumaraton
... Vidi višeVidi manje

04.03.2023.
▪︎ Zeničani na 23. Split Marathonu ▪︎ Februar je, u trkačkom svijetu, nekako uvijek u znaku Splita, Splitskog polumaratona i maratona, utrke koju je svaki trkač barem jednom trčao. Zeničku zastavu ove godine ponijeli su naši Imamovići Edo i Emina, zajedno s Hamijom Vehabović na utrci od 5km, Zahir Kadrić, Nermin Smajić, Jasmin Čabaravdić, Ernad Bešlagić i Samir Fetić na polumaratonu, koji su pokorili Marjan i istrčali svoja željela i planirana vremena. Zrnići, Erna i Siniša su ove godine trčali maratonsku štafetu. U narednom postu vam donosimo iskustvo našeg Zahira. Ukoliko i vi želite da podijelite svoje iskustvo iz Splita ili sa neke druge utrke, slobodno nam pišite.🏃‍♂️ Organizatorskom timu na čelu sa Kristijan Sindikom čestitamo fascinantni broj 23, sa željama da ova prelijepa sportska priča bude vječna. ❤ * Ukoliko smo izostavili navesti nekoga, javite nam i rado ćemo dopisati. #zenicatrčki #splitpolumaraton

Comment on Facebook

Jos jedna promotivna fotka 🙂 Zenica Trči Vedro

Ma bravo 👏👏👏💖

Učitaj više

Zenica Trči

zenica trči logo

Newsletter

Error!
No 'MC4WP_Form_Widget' widget registered in this installation.

Brzi kontakt

Javite nam se:
zenicatrci@vedro.ba
info@zenicatrci.com

UG VEDRO, Sekcija Zenica Trči
Jalijski put 5 (Centar za Mlade)
72000 Zenica
Bosna i Hercegovina

Copyrights Zenica Trči 2023