Poražavajući statistički podaci o zdarvstvenom stanju stanovništva su bili dovoljno dobar razlog da Udruženje za razvoj i podršku planinarstva i sportskog turizma „Vedro“ iz  Zenice svoje djelovanje proširi i na promociju rekreativnog trčanja, kako bi aktivirale osobe koje možda ne vole planinarenje ali će se aktivirati u trčanju. Drugi razlog za to je nastojanje da se Grad Zenica promoviše kao centar sportskih dešavanja. Grad Zenica je smješten u samom centru Bosne i Hercegovine, u dolini koju formira rijeka Bosna, u svom gornjem toku. Turistički ali i planinski potencijal grada Zenice dozvoljava organizaciju i veliku ponudu koja nije u potpunosti iskorištena.

Iskustvo iz dugogodišnjeg rada Udruženja „Vedro“ govori da su građani Zenice motivisani i zainteresovani za učešće u različitim fizičkim aktivnostima koje Udruženje organizuje. Sa ciljem povećanja aktivnosti kojima bi se građani priključili, članovi Udruženja, grupa mladih entuzijasta i zaljubljenika u rekreativno trčanje, su došli na ideju da bi mogli organizovati uličnu utrku 1. “ZENIČKI NOĆNI CENER“ 14.04.2018. godine, koja se trčala glavnim Trgom Zenice, sa starom/ciljem ispred Sberbanke.

Kako bi se ideja prve utrke sprovela u djelo, u okviru Udruženja „Vedro“ početkom 2017. godine je pokrenuta Sekcija pod nazivom Zenica trči. Sve je počelo sa pokretanjem facebook grupe (u daljnjem tekstu: fb grupa) pod istoimenim nazivom „Zenica trči“, koju je pokrenula grupa mladih rekreativnih trkača, koji su željeli da omasove rekreativno trčanje u Zenici, da ohrabre one koji ne mogu sami da se pokrenu i krenu sa trčanjem, te da međusobno dijele iskustva vezana za trčanje. Od pokretanja fb grupe kada je brojala 273 istomišljenika do danas ta grupa broji 1550 istomišljenika, kako iz Zenice, tako i šire. To je jedan od pokazatelja koliko se u tom periodu probudila svijest zeničana o zdravom načinu života.

Iako se čini da 1550 članova, koliko je tada brojala fb grupa Zenica trči, predstavlja velik broj, ako se uzme ukupan broj stanovništva Zenice 130.000 to je opet jako mali broj aktivnih ljudi. Ako opet pogledamo druge gradove kao što su Tuzla, Sarajevo, Banja Luka, Mostar taj broj je mnogo veći, utrke koje organizuju okupljaju velik broj ljudi, kako iz njhovih tako i iz ostalih gradova i država. Ne smatramo da je razlog tome što je stanovništvo Zenice neaktivno, nego to što se stanovništvu ne pruža mogućnost da trči u svome Gradu, a zbog ekonomske situacije možda nisu u mogućnosti da idu na utrke u druge gradove.

S tim u vezi, Udruženje „Vedro“ želi prije svega da promoviše rekreativno trčanje kao najzdraviji sport koji doprinosi smanjenju rizika od kardiovaskularnih bolesti, produžavanju životnog vijeka, smanjenju razine šećera u krvi, te smanjenju stresa, anksioznosti i poremećaja koje oni izazivaju.

Event je pušten odnosno prijave su otvorene dana 18.02.2018. godine, a zatvorene su 10.04.2018. godine u 23:30h kada je prijavljen 500-ti trkač. Iako je utrka bila limitirana na 500 trkača, Projektni tim je bio iznenađen da je taj broj zaista došao do 500, s obzirom da je ovo prva utrka koju organizuje Vedro i Zenica trči, te s obzirom da je to prva utrka u Zenici ovakog tipa. Za nepuna 2 mjeseca prijava dosegnut je broj od 500 prijava što je već tada slutilo na dobro.

S obzirom da su se pored trkača iz Bosne i Hercegovine prijavili i trkači iz Hrvatske,  Srbije, Crne Gore, Slovenije, Irske, Turske, utrka je poprimila međunarodni karakter što je utrku podiglo na viši nivo.

Prva četiri mjesta u ženskoj kategoriji:

  1. Ana Subotić (0:38:55)
  2. Biljana Cvijanović (0:38:58)
  3. Amela Toržić (0:41:30)
  4. Alma Hrnjić (0:41:59)

 

Prva četiri mjesta u muškoj kategoriji:

  1. Srđan Samarđić (0:32:21)
  2. Stefan Čuković (0:32:41)
  3. Alija Imamović (0:33:46)
  4. Zaim Šuman (0:35:26)

 

S obzirom da je cilj Projekta „Zenički Noćni Cener“ promocija rekreativnog trčanja i zdravog načina života, posebno kod djece, a kako smo pronašli sponzora sa istim ciljevima odlučili smo i naše mališane uključiti u svijet rekreativnog trčanja i organizovati besplatnu utrku samo za njih, pa je tako prije utrke na 10km, organizovana simbolična dječija utrka na 500m pod nazivom „Zenički noćni petak“, gdje je od planiranih 100 učešće uzelo 300 mališana.

Ostali rezultati:

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [215.82 KB]

Facebook stranica

Zenica Trči

Prijatelji

Sa Facebook-a

Comments Box SVG iconsUsed for the like, share, comment, and reaction icons
This message is only visible to admins.
Problem displaying Facebook posts.
Error: Server configuration issue

Zenica Trči

zenica trči logo

Newsletter

Brzi kontakt

Javite nam se:
zenicatrci@vedro.ba
info@zt.virtualdizajnstudio.ba

UG VEDRO, Sekcija Zenica Trči
Jalijski put 5 (Centar za Mlade)
72000 Zenica
Bosna i Hercegovina

Copyrights Zenica Trči 2024